AOW

De AOW is een basispensioen voor mensen die in Nederland wonen of werken en de AOW-leeftijd hebben bereikt. Vanaf 2024 is de AOW-leeftijd vastgesteld op 67 jaar. Deze blijft ook in 2025 op 67 jaar. De AOW-leeftijd is gekoppeld aan de levensverwachting en wordt vijf jaar van tevoren vastgesteld. Vanaf 2028 zal de AOW-leeftijd naar verwachting stapsgewijs stijgen met drie maanden per jaar, afhankelijk van de gemiddelde levensverwachting. Dit betekent dat de AOW-leeftijd verder zal worden verhoogd als Nederlanders langer leven​.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt het AOW-pensioen uit. Op de site van de SVB vind je antwoorden op vragen, zoals:

  • Wanneer krijg ik AOW?
  • Wat zijn de AOW-bedragen?
  • Ik heb in het buitenland gewoond of gewerkt, wat zijn de gevolgen hiervan voor mijn AOW?

Voor elk jaar dat je vanaf jouw 17e jaar legaal in Nederland woont of werkt, bouw je 2% AOW op. Je bouwt dus normaal gesproken 50 jaar AOW op. Ben je een paar jaar in het buitenland geweest of heb je in het buitenland gewerkt? Dan ontvang je voor die jaren geen AOW.

Uittrederegeling

Werk je in continudienst? Dan kun je je werk gefaseerd afbouwen. Dat kan vanaf 5,5 jaar vóórdat je met pensioen gaat. Loodswezen vult dan tot een bepaald percentage je loon aan.

Schema 1
Ingang overeengekomen periode Duur periode Arbeidsduur Maximale uitkering Totaal maximaal bruto
5,5 jaar voor pensioenleeftijd 3 jaar 75% 15% 90%
2,5 jaar voor pensioenleeftijd 2,5 jaar 50% 30% 80%

 

Schema 2
Ingang overeengekomen periode Duur periode Arbeidsduur Maximale uitkering Totaal maximaal bruto
 5,5 jaar voor pensioenleeftijd 5,5 jaar 50% 21,8% 71,8%

 

De uitkeringspercentages gaan er vanuit dat je minimaal 20 jaar bij Loodswezen hebt gewerkt. Is het korter, dan worden deze percentages verlaagd. Voor oud-FLO-gerechtigden gelden andere afspraken.

De regeling is opgenomen in de cao Loodswezen bijlage 2 . De uittrederegeling in vraag en antwoord vind je hier.

Heb je vragen over de uittrederegeling, of wil je er gebruik van maken? Neem dan contact op met de afdeling HR. Doe dit minimaal een half jaar van tevoren.

Anw-hiaatpensioenverzekering

Het is mogelijk dat je partner na jouw overlijden geen recht heeft op een wettelijke Anw-uitkering van de overheid, bijvoorbeeld omdat hij of zij niet aan de voorwaarden voldoet. Dit kan leiden tot een zogenaamd Anw-hiaat. Om dit inkomensverlies op te vangen, kun je vrijwillig deelnemen aan de collectieve Anw-hiaatpensioenverzekering.

Wat biedt de verzekering?

  • Als je overlijdt vóór jouw pensioendatum, ontvangt je partner vanaf de overlijdensdatum tot de AOW-leeftijd (zoals deze geldt op het moment van overlijden) een vast bedrag per jaar. In 2024 bedraagt dit bedrag bijvoorbeeld € 19.080 bruto per jaar, gelijk aan de wettelijke Anw-uitkering.
  • De premie voor deze verzekering wordt ingehouden op je brutosalaris en is afhankelijk van je leeftijd en het verzekerde bedrag.

Deelname en voorwaarden

  • Je kunt deelnemen binnen drie maanden na indiensttreding of na een wijziging in je burgerlijke staat (bijvoorbeeld als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat). Aanmelding na deze termijn kan, maar is afhankelijk van een gezondheidsverklaring.
  • De verzekering is vrijwillig en kan op elk moment worden opgezegd.
    Het Anw-hiaatpensioen wordt op risicobasis verzekerd. Dit betekent dat er geen waarde wordt opgebouwd; de dekking vervalt als je de verzekering beëindigt of als je uit dienst treedt zonder tijdelijke voortzetting.

Meer informatie
Voor meer details over deelname of een berekening van de premie kun je contact opnemen met HR hr@loodswezen.nl of de pensioenuitvoerder via ‘Mijn Aegon Cappital‘.

Anw

Als je een partner verliest, kun je in Nederland mogelijk een nabestaandenuitkering krijgen via de Algemene nabestaandenwet (Anw). Deze uitkering biedt een basisinkomen voor partners en kinderen van een overledene. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Anw.

Voorwaarden voor de Anw-uitkering:

  • Je hebt een kind onder de 18 jaar dat je verzorgt, of
  • Je bent voor minimaal 45% arbeidsongeschikt, of
  • Je bent geboren vóór 1 januari 1950.

Daarnaast wordt de uitkering beïnvloed door andere inkomsten. Als je inkomen hebt uit werk of een andere uitkering, kan dit de hoogte van de Anw verminderen of zelfs tot geen recht op uitkering leiden​

Meer informatie over de Anw vind je op de website van de Sociale Verzekeringsbank: www.svb.nl.

Het Loodswezen heeft een collectieve Anw-hiaatpensioenverzekering waaraan je vrijwillig kunt deelnemen.

Nabestaandenpensioen

Partner- en wezenpensioen

In de nieuwe pensioenregeling is het partner- en wezenpensioen goed geregeld, zodat jouw gezin financieel beschermd is als je komt te overlijden.

Partnerpensioen

  • Bij overlijden vóór je pensioendatum
    Je partner ontvangt een partnerpensioen ter waarde van 30% van de pensioengrondslag. Dit pensioen wordt uitgekeerd zolang je partner leeft. Daarnaast kun je ervoor kiezen om het partnerpensioen vrijwillig aan te vullen tot maximaal 50% van de pensioengrondslag.
  • Bij overlijden ná je pensioendatum
    Het partnerpensioen bedraagt 70% van het ouderdomspensioen dat op dat moment wordt uitgekeerd.
  • Geen partner?
    Heb je geen partner? Dan kun je ervoor kiezen om het partnerpensioen bij de pensioendatum om te zetten in extra ouderdomspensioen.

Wezenpensioen

  • Uitkering bij overlijden vóór je pensioendatum
    Elk kind ontvangt een wezenpensioen van 12% van de pensioengrondslag. De uitkering stopt als het kind 25 jaar wordt, eerder overlijdt, of niet meer voldoet aan de criteria van studeren of invaliditeit.
  • Dubbele uitkering bij overlijden van beide ouders
    Als beide ouders komen te overlijden, wordt het wezenpensioen verdubbeld.
  • Vrijwillige aanvullende verzekeringen
    Je kunt ervoor kiezen om het partner- en wezenpensioen vrijwillig aan te vullen. Dit kun je regelen via ‘Mijn Aegon Cappital‘.

 

Meer informatie over jouw specifieke situatie en de exacte bedragen kun je vinden in jouw persoonlijke pensioenportaal en op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Tijdelijk overbruggingspensioen

Tot 1 januari 2007 bouwde je ook tijdelijk overbruggingspensioen op. Dit pensioen wordt uitgekeerd vanaf 60 jaar en eindigt op 65 jaar. Je kunt dit pensioen naast je salaris laten uitkeren, maar je kunt er ook voor kiezen dit pensioen te vervroegen, uit te stellen of uit te ruilen in levenslang ouderdomspensioen. Als je parttime gaat werken na je 60e jaar, wordt er automatisch een deel van je tijdelijk overbruggingspensioen uitgekeerd. Dit is een wettelijke verplichting.

Pensioenberekening

Hoe bouw je pensioen op?
In de nieuwe pensioenregeling bouw je pensioen op via een persoonlijke pensioenpot. Dit betekent dat er elke maand een premie wordt gestort in jouw pot. Deze premie wordt belegd om jouw pensioen te laten groeien.

De hoogte van je uiteindelijke pensioen hangt af van:

  • De premie die wordt ingelegd (door jou en je werkgever samen).
  • Het rendement van de beleggingen in je pensioenpot.
  • De keuzes die je maakt over je pensioendatum en uitkering.

Je kunt zelf invloed uitoefenen op hoe de premie wordt belegd via ‘Mijn Aegon Cappital‘, jouw persoonlijke online omgeving. Hier kun je ook zien hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en hoe jouw pensioenpot zich ontwikkelt.

Een overzicht van al je opgebouwde pensioen, inclusief pensioen van vorige werkgevers, vind je op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Let op: in deze regeling is er geen gegarandeerd pensioenbedrag meer, omdat de waarde van je pensioenpot afhankelijk is van de beleggingsresultaten.

Keuzemogelijkheden

Jouw keuzes rondom pensioen
Voordat je met pensioen gaat, maak je keuzes die bepalen hoe jouw pensioen eruitziet. Welke optie het beste bij je past, hangt af van je persoonlijke situatie. Heb je hulp nodig? Neem contact op met HR of bekijk de mogelijkheden in je persoonlijke omgeving op ‘Mijn Aegon Cappital‘.

Keuzemogelijkheden:

  • Persoonlijke pensioendatum kiezen
    Je kiest zelf je pensioendatum. Dit kan eerder of later dan de standaardleeftijd van 68 jaar. Bij vervroeging (mogelijk vanaf 60 jaar) wordt je pensioenuitkering lager, omdat het over een langere periode wordt verdeeld.

 

  • Deeltijdpensioen
    Je kunt deels met pensioen gaan en deels blijven werken. Voor het deel dat je met pensioen gaat, wordt je uitkering berekend. Het resterende deel van je dienstverband blijft meetellen voor pensioenopbouw.

 

  • Hoog/laag-constructie
    Je kunt kiezen voor een tijdelijk hoger pensioen in de beginjaren, gevolgd door een lagere uitkering later. Dit is bijvoorbeeld handig om een AOW-gat op te vangen.

 

  • Ouderdomspensioen omzetten in nabestaandenpensioen of andersom
    Als je geen partner hebt, wordt het nabestaandenpensioen automatisch omgezet in extra ouderdomspensioen. Heb je wel een partner, dan kun je samen bepalen of je een deel van je ouderdomspensioen wilt omzetten in nabestaandenpensioen. Dit vereist schriftelijke toestemming van je partner.

 

De keuzes geef je door via je persoonlijke omgeving. Let op: eenmaal gemaakte keuzes zijn definitief zodra je pensioen is ingegaan.

Premiebetaling

De totale pensioenpremie voor het ouderdoms- en nabestaandenpensioen bedraagt jaarlijks 31,5% van de pensioengrondslag. Deze afspraak is vastgelegd in de cao Loodswezen.

De premie wordt verdeeld tussen werknemer en werkgever in de verhouding 1/3e – 2/3e. Dit betekent dat het werknemersdeel 10,5% is en het werkgeversdeel 21,0% van de pensioengrondslag. Het werknemersdeel wordt maandelijks ingehouden op het brutosalaris.

Voor werknemers die op 30 april 2011 in dienst waren, blijft de persoonlijke toeslag bestaan. Deze toeslag:

  • Wordt jaarlijks aangepast volgens de cao.
  • Maakt geen deel uit van de pensioengrondslag.
  • Is nooit hoger dan de eigen bijdrage aan de totale pensioenpremie.

Deze afspraken waarborgen een eerlijke en toegankelijke pensioenregeling voor alle medewerkers.

De uitvoerder

Voor de uitvoering van de pensioenregeling heeft het Loodswezen een uitvoeringsovereenkomst gesloten met AEGON Cappital. In de uitvoeringsovereenkomst zijn de afspraken tussen Aegon Cappital en de werkgever over de uitvoering vastgelegd.